top of page

Soorten stijlen voor je interieur deel 2


Romantisch


Romantiek draait om verbeelding: je fantasie de vrije loop laten en op je gevoel afgaan. Dat betekent dat de romantische woonstijl best een stoere en onverwachte kant kan hebben.


De romantische woonstijl uit zich in verfijnde details; van sierlijke vaas tot unieke theepot en intrinsieke kandelaar. In de basis is de stijl warm, sierlijk en zacht, maar vooral vrij neutraal. Met lichte kleuren, aaibare materialen en hier en daar een glimmend detail is romantiek uiterst geschikt om in elk huis een warm welkom te creëren. Met zwart en ruw hout krijgt de lieflijke stijl een stoer randje.


Zacht en glad, dat zijn romantische materialen in een notendop. Velvet, wol, satijn, vachtjes, linnen en met hier en daar een veertje. Stevigere materialen die bij deze stijl passen zijn hout, messing en marmer of natuursteen. Op tafel zet je gladder dan glad servies en als opberger doet een rieten mand het goed.


Roze, koraal, terra en bordeaux passen wel schitterend bij de romantische stijl, maar het is veelzijdiger dan dat. Schaduwachtige kleuren die je even niet zo makkelijk een naam kunt geven zijn de sfeermakers voor deze interieurstijl. Ze geven een kamer iets dromerigs en zien er elke keer weer net anders uit. Zoals het pastelblauw hierboven, dat afhankelijk van hoe je het bekijkt misschien wel grijs of wit is, bezorgt de kamer een zachte, frisse koelte. Mooi om te combineren met (room)wit, antraciet, zachtpaars of grijsgroen. Afhankelijk van hoe het zonlicht valt, krijgt de ruimte een parelmoer glans.





Retro


De retro woonstijl is al een tijd weer helemaal terug van weggeweest. Vormen, kleuren en materialen uit de jaren 50 zijn weer terug te vinden in onze interieurs.


Kleuren zoals mosterdgeel, olijfgroen en okergoud, passen uitstekend in een retro woonstijl. Retro kleuren zijn vaak warme en diepe kleuren maar kunnen juist ook pastel poeder tinten zijn.


Het nieuwe retro is juist lichter van kleur en materiaal. De ruimte straalt een rust en eenheid uit door het gebruik van dezelfde materialen, poeder tinten en veel daglicht. Grafische behang soorten worden bijvoorbeeld weggelaten in het moderne retro interieur. Daarentegen zien we juist wel weer meer grafische prints en posters aan de wanden hangen.


De slanke poten van de wandmeubels, tafels en stoelen die zo typerend voor de retro woonstijl uit de jaren 50 zijn, zijn ook weer terug te vinden in het moderne retro interieur. Juist door deze vormgeving lijken meubels minder kolossaal en creëer je een open en transparant interieur.







Botanisch


Een stijl die altijd kan en nog steeds erg populair is, is de Botanische woontrend. De combinatie van hout, robuuste meubels en een huis vol planten, daar worden de meeste mensen wel blij van. Maar hoe zorgt u er nu voor dat u zelf een Botanisch interieur creëert?


Botanisch betekent alles wat te maken heeft met plantkunde. We zijn bekend met de Botanische tuinen in de Mediterrane, in het zuiden van Spanje. Tuinen vol met planten, bomen en bloemen. In de Botanische woonstijl is dit doorgetrokken naar binnenshuis en kunnen we thuis genieten van al het groen. Planten in huis zijn nu eenmaal gezellig én gezond.

Bij een Botanisch interieur passen natuurlijke materialen zoals hout, beton, marmer, riet en bamboe. Voor deze woonstijl kunt u een rustige lichte vloer als basis kiezen. Denk bijvoorbeeld aan beton of een houten vloer. Zo maakt u het voor uzelf makkelijk om te variëren met materialen, kleuren en accessoires. Houd de kleuren op de muur ook licht, zoals wit of een aardetint. In de woonkamer past een cognac kleurige leren bank erg goed in deze woonstijl, zoals bankstel Buckingham. Wilt u een Botanische slaapkamer creëren? Dan kan dit goed met boxspring Veneto.

Als de basis staat, kunt u aan de slag met planten. Dit kunt u zo uitbundig of zo gek maken als u zelf wilt. Heeft u geen groene vingers? Dan zijn kunstplanten of droogbloemen een heel goed alternatief. Ook kunt u op andere manieren groen aan uw interieur toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een mosgroen fauteuil, mooie groene kussens in de bank of posters met botanische palmprint erop. Wat ook goed past bij de Botanische stijl zijn mooie vazen en lantaarns.




Bohemian


Ben je dol op exotische prints, rijke materialen en een vleugje vintage? Dan is de bohemian woonstijl echt iets voor jou. Elk item in het interieur heeft een bijzonder verhaal. Wees niet bang om kleuren, patronen en stijlen te mixen: bij de Bohemian woonstijl hoeft niet alles 'binnen de lijntjes' te zijn.


Bij deze stijl draait het vooral om de aankleding. Denk aan een mooi grafisch vloerkleed, rotan manden en textiel met felgekleurde prints, franjes en kralen. Een wandkleed is een typerend pronkstuk en de aztec-print mag niet ontbreken.

Qua grote meubels kun je denken aan een rieten hangstoel. Ook een poef werkt goed voor een bohemian stijltje. Maak het verder persoonlijk met souvenirs van bijzondere reizen. Een old school surfplank, een buitenlands muziekinstrument of bijzondere klederdracht aan de muur: het kan en mag allemaal!


Natuurlijke materialen zijn een must. Vooral rotan, riet en hout staan centraal in zowel meubels als accessoires: van een rotan bankje of spiegel tot een rieten bijzettafel of mand. Tip: hang eens een rieten mand aan de muur ter decoratie. Textiel is overal in een bohemian interieur terug te vinden. Van een tapijt op de grond en een wandkleed aan de muur tot een schapenvachtje over de stoel en kussens op de bank. Maak het plaatje compleet met tropische planten.

Ga je voor het rustgevende bohemian sfeertje? Combineer dan een neutrale basiskleur met groene accenten. Planten zorgen al voor een groen tintje, maar accessoires met tropische prints mogen niet ontbreken. Of toon meer lef met een tropische print op de muur. Hiertegenover staat een uitgesproken bohemian stijl met veel kleur. Dit zie je vooral terug in drukke, kleurrijke prints. Dus geen zwart-wit vloerkleed - dat overigens wel perfect past bij een rustgevend sfeertje, maar juist een gekleurd aztec tapijt. Roze, oranje, turquoise en geel zijn kleuren die voor het vrolijke Ibiza-sfeertje zorgen.


15 weergaven0 opmerkingen
bottom of page