top of page

De invloeden van licht in je interieur


Licht, het is altijd wel aanwezig, daglicht, sfeerlicht, accentverlichting, diffuus licht.. Er zijn er genoeg, maar wat is licht en hoe word het nou gebruikt. Dat ga ik hier voor je uitleggen.


Heb je er ooit wel eens bij stilgestaan hoe belangrijk licht is voor onze dagelijkse gemoedstoestand? Je zal vast wel eens gemerkt hebben dat mensen doorgaans vrolijker zijn wanneer de zon schijnt. Zeker na de donkerste wintermaanden voelen we ons direct een stuk lichter als de eerste zonnestralen weer tevoorschijn komen. Licht doet wat met onze emoties. Het geeft ons een prettig gevoel. Hoewel het ook belangrijk is om iedere dag van voldoende daglicht te genieten, kun je dit gevoel ook eenvoudig thuis met kunstlicht ervaren.

Daglicht:

Het zegt het eigenlijk al het is licht die je overdag krijgt van buiten. het licht laat de kleuren precies zien en is daarom ook heel belangrijk als je bijvoorbeeld nieuwe dingen koopt zoals je bank of stoelen. Altijd even buiten kijken, want in de winkels heb je vaak kunst licht en dat verkleurd de kleuren heel erg. Wit reflecteert licht, waardoor het binnenvallende daglicht wordt versterkt. Donkere tinten hebben geen positief effect op de hoeveelheid licht in een interieur.


Als je raamdecoratie koopt zul je er dus ook op moeten letten welk effect dit heeft op het licht wat er nog doorheen koopt. Dit heeft namelijk gevolgen voor de soort

licht die je in huis hebt, en de kleur van het licht. Het licht dat door rode gordijnen heen komt heeft immers een heel andere kleur en beleving dan het effect dat je met witte jaloezieën krijgt.
Diffuus licht :

Diffuus licht wordt ook wel als algemene lichtbron beschouwd. Deze lichtbron straalt weinig sfeer of warmte uit en wordt enkel toegepast om een ruimte snel en praktisch te verlichten.

Diffuus licht wordt doorgaans gecombineerd met andere verlichting om extra sfeer te creëren. In sommige gevallen wordt ook enkel diffuus licht gebruikt. Bijvoorbeeld in ruimtes waar men niet lang verblijft zoals het toilet of de gangkast.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting zorgt voor een gezellig en gematigd licht. Dit zal de ruimte wel enigszins verlichten, maar dit is niet het voornaamste doel. Sfeerverlichting wordt voornamelijk toegepast om – zoals de naam uiteraard al doet vermoeden – zoveel mogelijk licht in huis te creëren.
Accentverlichting

Deze lichtbronnen worden gebruikt om een bepaald voorwerp of kunstwerk te accentueren.

Het oog ontvangt de lichtstraal direct, waardoor het bijvoorbeeld

ook makkelijker wordt om aan tafel de krant te lezen of nog wat werk te verrichten.


Je kunt deze vorm van licht ook gebruiken om een schilderij mee uit te lichten. accent verlichting is dus goed voor heel veel verschillende dingen.
Door met contrasten te werken in huis en de juiste combinatie tussen bovenstaande groepen te maken, kun je een dramatisch en mooi lichtpatroon vormen in huis. Het gevoel wat dan ontstaat is met geen pen te beschrijven. Vergelijk het maar eens met het gevoel wat je krijgt tijdens een romantisch diner bij kaarslicht. Dat is precies wat de juiste lichtbronnen in huis voor jou kunnen betekenen.

2 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page